Warten Sie mal...

Zum Warenkorb hinzugefügt

Das Produkt wurde erfolgreich entfernt

Einkaufen fortfahren
Warenkorb & Auschecken
Login als Experte Hier klicken, um als Experte einzuloggen.
Sprache wechseln

L-Theanine

Voordeel: Bundel van 50 doosjes à € 11,60 per stuk totaal 3000 capsules
L-Theanine
Voordeel: Bundel van 50 doosjes à € 11,60 per stuk totaal 3000 capsules
547,17 €

* auf Basis von 6% MwSt

50 x L-Theanin 150 mg   +0,00 €

* Pflichtangaben

547,17 €
* prices are based on 6% tax

Produktbeschreibung

L-Theanine 

L-Theanine is een biologisch molecuul dat met name in theebladeren voorkomt (Juneja , 1999), in ruim twintig theesoorten en – varianten. (Deng, 2010) Het heeft onder andere een biologische en balancerende werking op de hersenen en verhoogt de concentratie. Theebladeren bevatten de linksdraaiende vorm van het aminozuur Theanine, vandaar dat Theanine ook wel aangeduid wordt als L-Theanine. Deze linksdraaiende vorm is verantwoordelijk voor de werking en de smaak van met name groene thee.

Thee bevat ongeveer 2% pure aminozuren en 50% daarvan is L-Theanine. In de theeplant lijkt het, naast de rol die het speelt als bouwstof, ook een cel beschermende werking te hebben. Als jonge theeplantjes gestrest worden met zout, produceren ze extra L-Theanine in hun cellen. (Deng, 2012) In een model voor de levenslengte, het beroemde model van een rondwormpje, blijkt Theanine de levensduur van de cellen van de rondwormpjes aanmerkelijk te verlengen. (Zarse, 2012)

L-Theanine is uitgebreid onderzocht en beschreven in meer dan tweehonderd wetenschappelijke artikelen.

L-Theanine komt zowel via thee als via capsules snel in het bloed terecht; hoe meer je inneemt, hoe hoger de concentraties in het bloed. Om het Theanine gehalte in het bloed meetbaar te verhogen moet er echter wel heel veel thee achter elkaar gedronken worden. (Scheid, 2012)

Thee is na water de meest gedronken vloeistof in de wereld. (Graham, 1992) De speciale smaak van groene thee wordt voor een groot deel veroorzaakt door het in de thee aanwezige aminozuur Theanine. Deze smaak wordt door de Japanners Umami genoemd. (Narakuwa, 2008) Umami geldt als 5de smaaksensatie in Japan, naast bitter, zuur, zout en zoet.

Fysiologische werking van Theanine

Theanine oefent een fysiologische functie in onze hersenen uit.

 Theaninemolecuul

Theanine: korte geschiedenis van een belangrijk molecuul

Monniken in Japan drinken al sinds mensenheugenis vele koppen groene thee per dag en de geschiedenis van thee gaat terug tot 4000 jaar geleden. Men zegt dat dit de reden is dat Japanners zo rustig en helder in het hoofd zijn. (Shulman, 2007) 

Het aminozuur L-Theanine werd in 1949 voor het eerst door een Japanse onderzoeker, Dr. Sakato, beschreven als één van de belangrijkste bestanddelen van de theeplant (Camellia sinensis).

Al ruim 50 jaar is de bijzondere invloed van L-Theanine op onze hersenwerking bekend. (Kimura, 1971) Vooral Japanse artsen en biologen onderzochten zeer uitvoerig de biologische en balancerende effecten. (Kimura, 1975; Shinozaki, 1978) Deze bijzondere effecten werden in een groot aantal proefdieren waargenomen, van rondwormpje, via de octopus tot rat en mens. (Shinozaki, 1978; Kimura, 1980)

Het werd snel duidelijk dat dit aminozuur in de hersenen diverse neurotransmittersystemen kon beïnvloeden, zoals dopamine, serotonine, glutamine en noradrenaline. (Kimura, 1986; Yokogoshi, 1998; Yokogoshi, 2000; Yamada, 2005; Yamada 2007; Yamada, 2009)

Rond 1990 werd door Japanners gevonden dat Theanine ook geproduceerd kon worden in celculturen van de theeplant. (Orihara, 1990) Vanaf de jaren ‘90 werden de biologische effecten van dit aminozuur op de diverse celsoorten en weefsels van het lichaam getest. (Yokozawa, 1995; Kitaoka, 1996)

Theanine wordt gemakkelijk na het drinken opgenomen via de darm, en binnen enkele uren zijn er duidelijke concentraties van het aminozuur in het bloed aantoonbaar. (Unno, 1999) Gedurende enkele uren na inname van de Theanine stijgt de concentratie in de hersenen om een maximum te bereiken na ongeveer vijf uur. (Terashima, 1999)

Boeiend is dat het aminozuur de overmatig activerende werking van cafeïne bleek te kunnen normaliseren. (Kakuda, 2000)

Theanine is een bijzondere stof, die ook een fysiologische functie heeft bij het ondersteunen van het immuunsysteem. (Kurihara, 2007; Bukowski, 2008; Kawada, 2010; Kurihara, 2013)

Bij mensen konden de effecten van thee op de hersenfunctie in kaart gebracht worden via het EEG. (Dimpfel, 2007; Gomez-Ramirez, 2007; Kelly, 2008; Ota, 2013)

De ondersteunende werking van Theanine op de hersencellen werd ook door neurobiologen gevonden. (Nishada, 2008; Takeda, 2011; 2012)

Datzelfde ondersteunende effect geldt ook voor de bloedvaten. (Siamwala, 2013)

Recent is ook door celbiologen gevonden dat Theanine de fysiologische functies van het DNA kan ondersteunen. (Attia, 2012)

L-Theanine van RS

Het product L-Theanine van RS is speciaal ontwikkeld als puur supplement, zonder chemische en farmaceutische hulpstoffen; uitsluitend het pure aminozuur L-Theanine is voor dit supplement geselecteerd. De vegetarische capsules bevatten niets dan zuivere L-Theanine en natuurlijke acaciavezels.

Zuiverheid

JP Russell Science Ltd heeft niet voor niets gekozen voor de term “Science” in haar naam. Het bedrijf ontwikkelt uitsluitend natuurlijke producten, die in de lichaamscellen en -weefsels voorkomen en daar belangrijke fysiologische functies ondersteunen, en waarnaar uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is gedaan. In de sectie “productwerking” van de website is dan ook een uitgebreid overzicht te vinden van wetenschappelijke publicaties over de functies van Theanine, waaruit duidelijk het biologische belang van deze stof blijkt.

De wetenschap omtrent deze natuurlijke stoffen heeft ertoe geleid dat RS de keuze heeft gemaakt om producten te vervaardigen die - waar mogelijk - geheel vrij zijn van chemische en farmaceutische hulpstoffen. Zo bevatten de Theaninecapsules van RS in het geheel geen chemische hulp- en vulstoffen zoals magnesiumstearaat, een stof die helaas in vele supplementen voorkomt. De capsules bevatten als vulstof uitsluitend natuurlijke acaciavezels, die ook bekend staan om hun positieve effecten op het lichaam.

Getest op zuiverheid

Om de kwaliteit van dit product te waarborgen wordt Theanine getest op zuiverheid. De tests worden uitgevoerd door een geheel onafhankelijk en gespecialiseerd wetenschappelijk laboratorium.

Hier inzage in het testrapport. (PDF)

De focus van RS

RS heeft speciaal voor de consument een reeks supplementen opnieuw geformuleerd, op een zodanige wijze dat ze (in tegenstelling tot de meeste supplementen) geheel vrij zijn van onnodige en overbodige farmaceutische of chemische hulp - en vulstoffen, zoals bijvoorbeeld magnesium stearaat of conserveermiddelen.

De Theanine formulering van RS bestaat daarom alleen uit drie pure ingrediënten: de L-Theanine zelf, natuurlijke acaciavezels ter opvulling van de capsule en de plantaardige capsule op basis van cellulose waarin het supplement zit.

Kenmerken L-Theanine van RS

 • 150 mg L-Theanine per capsule

 • Vegetarische capsules

 • Bevat natuurlijke acaciavezels ter opvulling van de capsules

 • Geheel vrij van chemische en farmaceutische hulpstoffen en vulmiddelen

 • Geheel vrij van gluten, zuivel, soja en genetisch gemodificeerde onderdelen (GMO)

 • Bevat natuurlijk en biologisch werkzaam aminozuur L-Theanine

 • Bevat uitsluitend linksdraaiende biologische variant van Theanine

 • Hoge kwaliteit

 • Hoge zuiverheid

Termen voor L-Theanine

5-N-ethylglutamine, 2-Amino-4-(ethylcarbamoyl)butyric acid.

Zutaten

Ingrediënten per capsule:

 • 150 mg L-Theanine * (de natuurlijke, linksdraaiende variant)
 • Natuurlijke acaciavezels
 • Vegetarische capsule (hydroxypropylmethylcellulose)

* Aanbevolen dagelijkse dosering niet vastgesteld.

Allergenen:

L-Theanine komt uit de theeplant en bevat daarom geen van de bekende allergenen zoals soja, mais, tarwe, gluten, gist, lupine, pinda's, selderij,

mosterd, noten, sesam, schaaldieren, weekdieren, schelpdieren, koemelk, ei en vis. Daarnaast is het supplement vrij van GMO, toegevoegde sacharose, gelatine, conserveermiddelen en kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen.

Vegetariërs & veganisten:

L-Theanine wordt gewonnen uit de theeplant en het supplement is daarom geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Waarschuwingen:

L-Theanine is in de VS zeer uitgebreid onderzocht op veiligheid en is, zoals dat daar heet, ‘Generally Recognized As Safe’ (GRAS). Langdurig gebruik gedurende enkele jaren heeft nooit tot negatieve effecten geleid. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat onafgebroken gebruik van L-Theanine problemen oplevert. Doseringen van 200 mg twee- tot driemaal per dag zijn normaal en ook hogere doseringen zoals 400 mg L-Theanine driemaal daags kunnen gerust ingenomen worden. In speciale diermodellen om de veiligheid te meten, bleek dat hogere doseringen gedurende lange tijd ook geen bijwerkingen hadden. (Borzelleca, 2006)

Versterkende werking van L-Theanine op andere supplementen

Er zijn diverse supplementen die elkaar positief kunnen versterken, zoals de combinatie L-Theanine en palmitoylethanolamide (PeaPure). Ook vormen vitamine B-complex en vitamine D3, alsmede L-Acetyl-Carnitine (Alcar) een sterke combinatie met L-Theanine.

Produktwirkung

Als producent van voedingssupplementen zijn wij op grond van recente regelgeving beperkt in de informatie die wij over de werking van voedingssupplementen mogen verstrekken. Voor nadere informatie verwijzen wij u naar andere (internet-)bronnen.

Literatur

Ingrediënten per capsule:

 • 150 mg L-Theanine * (de natuurlijke, linksdraaiende variant)
 • Natuurlijke acaciavezels
 • Vegetarische capsule (hydroxypropylmethylcellulose)

* Aanbevolen dagelijkse dosering niet vastgesteld.

Allergenen:

L-Theanine komt uit de theeplant en bevat daarom geen van de bekende allergenen zoals soja, mais, tarwe, gluten, gist, lupine, pinda's, selderij,

mosterd, noten, sesam, schaaldieren, weekdieren, schelpdieren, koemelk, ei en vis. Daarnaast is het supplement vrij van GMO, toegevoegde sacharose, gelatine, conserveermiddelen en kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen.

Vegetariërs & veganisten:

L-Theanine wordt gewonnen uit de theeplant en het supplement is daarom geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Waarschuwingen:

L-Theanine is in de VS zeer uitgebreid onderzocht op veiligheid en is, zoals dat daar heet, ‘Generally Recognized As Safe’ (GRAS). Langdurig gebruik gedurende enkele jaren heeft nooit tot negatieve effecten geleid. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat onafgebroken gebruik van L-Theanine problemen oplevert. Doseringen van 200 mg twee- tot driemaal per dag zijn normaal en ook hogere doseringen zoals 400 mg L-Theanine driemaal daags kunnen gerust ingenomen worden. In speciale diermodellen om de veiligheid te meten, bleek dat hogere doseringen geduren

Literatuur over L-Theanine 

Attia S. Modulation of irinotecan-induced genomic DNA damage by Theanine. Food Chem Toxicol. 2012 May;50(5):1749-54. 

Borzelleca JF, Peters D, Hall W. A 13-week dietary toxicity and toxicokinetic study with l-Theanine in rats. Food Chem Toxicol. 2006 Jul;44(7):1158-66.

Bukowski JF, Percival SS. L-Theanine intervention enhances human gammadeltaT lymphocyte function. Nutr Rev. 2008 Feb;66(2):96-102. 

Deng WW, Ogita S, Ashihara H. Distribution and biosynthesis of Theanine in Theaceae plants. Plant Physiol Biochem. 2010 Jan;48(1):70-2.

Deng WW, Wang S, Chen Q, Zhang ZZ, Hu XY. Effect of salt treatment on Theanine biosynthesis in Camellia sinensis seedlings. Plant Physiol Biochem. 2012 Jul;56:35-40.

Dimpfel W, Kler A, Kriesl E, Lehnfeld R, Keplinger-Dimpfel IK.

Source density analysis of the human EEG after ingestion of a drink containing decaffeinated extract of green tea enriched with L-Theanine and theogallin. Nutr Neurosci. 2007 Jun-Aug;10(3-4):169-80. 

Gomez-Ramirez M, Higgins BA, Rycroft JA, Owen GN, Mahoney J, Shpaner M, Foxe JJ. The deployment of intersensory selective attention: a high-density electrical mapping study of the effects of Theanine. Clin Neuropharmacol. 2007 Jan-Feb;30(1):25-38.

Graham HN. Green tea composition, consumption, and polyphenol chemistry. Prev Med. 1992 May;21(3):334-50.

Juneja LR, Chu D, Okubo T, et al. L-Theanine – a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Food Sci Tech 1999;10:199-204.

Kakuda T, Nozawa A, Unno T, Okamura N, Okai O.

Inhibiting effects of Theanine on caffeine stimulation evaluated by EEG in the rat. Biosci Biotechnol Biochem. 2000 Feb;64(2):287-93.

Kawada S, Kobayashi K, Ohtani M, Fukusaki C. Cystine and Theanine supplementation restores high-intensity resistance exercise-induced attenuation of natural killer cell activity in well-trained men. J Strength Cond Res. 2010 Mar;24(3):846-51.

Kelly SP, Gomez-Ramirez M, Montesi JL, Foxe JJ. L-Theanine and caffeine in combination affect human cognition as evidenced by oscillatory alpha-band activity and attention task performance. J Nutr. 2008 Aug;138(8):1572S-1577S.

Kimura R, Murata T. Influence of alkylamides of glutamic acid and related compounds on the central nervous system. I. Central depressant effect of Theanine. Chem Pharm Bull (Tokyo). 1971 Jun;19(6):1257-61.

Kimura R, Kurita M, Murata T. Influence of alkylamides of glutamic acid and related compounds on the central nervous system. III. Effect of Theanine on spontaneous activity of mice]. Yakugaku Zasshi. 1975 Jul;95(7):892-5.

Kimura R, Murata T. Influence of alkylamides of glutamic acid and related compounds on the central nervous system. IV. Effect of Theanine on adenosine 3',5'-monophosphate formation in rat cerebral cortex. Chem Pharm Bull (Tokyo). 1980 Feb;28(2):664-6.

Kimura R, Murata T. Effect of Theanine on norepinephrine and serotonin levels in rat brain. Chem Pharm Bull (Tokyo). 1986 Jul;34(7):3053-7.

Kitaoka S, Hayashi H, Yokogoshi H, Suzuki Y. Transmural potential changes associated with the in vitro absorption of Theanine in the guinea pig intestine. Biosci Biotechnol Biochem. 1996 Nov;60(11):1768-71.

Kurihara S, Shibahara S, Arisaka H, Akiyama Y. Enhancement of antigen-specific immunoglobulin G production in mice by co-administration of L-cystine and L-Theanine. J Vet Med Sci. 2007 Dec;69(12):1263-70.

Kurihara S, Shibakusa T, Tanaka KA. Cystine and Theanine: amino acids as oral immunomodulative nutrients. Springerplus. 2013 Nov 26;2:635. eCollection 2013. 

Narukawa M, Morita K, Hayashi Y. L-Theanine elicits an umami taste with inosine 5'-monophosphate. Biosci Biotechnol Biochem. 2008 Nov;72(11):3015-7.

Nishida K, Yasuda E, Nagasawa K, Fujimoto S. Altered levels of oxidation and phospholipase C isozyme expression in the brains of Theanine-administered rats. Biol Pharm Bull. 2008 May;31(5):857-60.

Orihara Y, Furuya T. Production of Theanine and other γ-glutamyl derivatives by Camellia sinensis cultured cells. Plant Cell Rep. 1990 Jul;9(2):65-8. doi: 10.1007/BF00231550.

Ota M, Wakabayashi C, Matsuo J, Kinoshita Y, Hori H, Hattori K, Sasayama D, Teraishi T, Obu S, Ozawa H, Kunugi H. Effect of L-Theanine on sensorimotor gating in healthy human subjects. Psychiatry Clin Neurosci. 2013 Dec 25. doi: 10.1111/pcn.12134 

Sakato Y. The chemical constituents of tea: III. A new amide Theanine. Nippon Nogeikagaku Kaishi 1949;23:262-267.

Scheid L, Ellinger S, Alteheld B, Herholz H, Ellinger J, Henn T, Helfrich HP, Stehle P. Kinetics of L-Theanine uptake and metabolism in healthy participants are comparable after ingestion of L-Theanine via capsules and green tea. J Nutr. 2012 Dec;142(12):2091-6.

Shinozaki H, Ishida M. Theanine as a glutamate antagonist at a crayfish neuromuscular junction. Brain Res. 1978 Jul 28;151(1):215-9.

Siamwala JH, Dias PM, Majumder S, Joshi MK, Sinkar VP, Banerjee G, Chatterjee S. L-Theanine promotes nitric oxide production in endothelial cells through eNOS phosphorylation. J Nutr Biochem. 2013 Mar;24(3):595-605.

Shulman M. A soothing sip of focus. The latest on tea: it might quiet distracted minds. US News World Rep. 2007 Oct 8;143(12):58. 

Takeda A, Sakamoto K, Tamano H, Fukura K, Inui N, Suh SW, Won SJ, Yokogoshi H. Facilitated neurogenesis in the developing hippocampus after intake of Theanine, an amino acid in tea leaves, and object recognition memory. Cell Mol Neurobiol. 2011 Oct;31(7):1079-88. 

Takeda A, Tamano H, Suzuki M, Sakamoto K, Oku N, Yokogoshi H.

Unique induction of CA1 LTP components after intake of Theanine, an amino acid in tea leaves and its effect on stress response. Cell Mol Neurobiol. 2012 Jan;32(1):41-8.

Terashima T, Takido J, Yokogoshi H. Time-dependent changes of amino acids in the serum, liver, brain and urine of rats administered with Theanine. Biosci Biotechnol Biochem. 1999 Apr;63(4):615-8.

Unno T, Suzuki Y, Kakuda T, Hayakawa T, Tsuge H. Metabolism of Theanine, gamma-glutamylethylamide, in rats. J Agric Food Chem. 1999 Apr;47(4):1593-6.

Yamada T, Terashima T, Okubo T, Juneja LR, Yokogoshi H. Effects of Theanine, r-glutamylethylamide, on neurotransmitter release and its relationship with glutamic acid neurotransmission. Nutr Neurosci. 2005 Aug;8(4):219-26.

Yamada T, Terashima T, Wada K, Ueda S, Ito M, Okubo T, Juneja LR, Yokogoshi H. Theanine, r-glutamylethylamide, increases neurotransmission concentrations and neurotrophin mRNA levels in the brain during lactation. Life Sci. 2007 Sep 29;81(16):1247-55. Epub 2007 Aug 31. 

Yamada T, Terashima T, Kawano S, Furuno R, Okubo T, Juneja LR, Yokogoshi H.

Theanine, gamma-glutamylethylamide, a unique amino acid in tea leaves, modulates neurotransmitter concentrations in the brain striatum interstitium in conscious rats. Amino Acids. 2009 Jan;36(1):21-7.

Yokozawa T, Oura H, Nakagawa H, Sakanaka S, Kim M. Effects of a component of green tea on the proliferation of vascular smooth muscle cells. Biosci Biotechnol Biochem. 1995 Nov;59(11):2134-6.

Yokogoshi H, Kobayashi M, Mochizuki M, Terashima T. Effect of Theanine, r-glutamylethylamide, on brain monoamines and striatal dopamine release in conscious rats. Neurochem Res. 1998 May;23(5):667-73.

Yokogoshi H, Terashima T. Effect of Theanine, r-glutamylethylamide, on brain monoamines, striatal dopamine release and some kinds of behavior in rats. Nutrition. 2000 Sep;16(9):776-7.

Zarse K, Jabin S, Ristow M. L-Theanine extends lifespan of adult Caenorhabditis elegans. Eur J Nutr. 2012 Sep;51(6):765-8.

de lange tijd ook geen bijwerkingen hadden. (Borzelleca, 2006)

Versterkende werking van L-Theanine op andere supplementen

Er zijn diverse supplementen die elkaar positief kunnen versterken, zoals de combinatie L-Theanine en palmitoylethanolamide (PeaPure). Ook vormen vitamine B-complex en vitamine D3, alsmede L-Acetyl-Carnitine (Alcar) een sterke combinatie met L-Theanine.

Zusatzinformation

Z-index 16608186